Voor mijn gevoel loop ik te vroeg in het jaar in mijn winterjas met sjaal buiten. De zon schijnt, maar de temperatuur is laag. Ik hoor de wind suizen in mijn oren. Het is pas net oktober. Een winterjas en sjaal horen in mijn beleving pas in november/ december gedragen te worden. Deze, Nederlandse, winterjas gaat mij de Zweedse winter niet door helpen, denk ik zo.
Wandelend zonder specifiek doel, de omgeving in me opnemend. – Hoe vaak doe ik dat eigenlijk, iets zonder doel? Niet vaak. Doelloos, is doelloos stom? Ik denk eigenlijk niet. Daar schrijf ik nog wel een andere keer over, nu wil ik een ander punt maken 😉 –


Dus wandelend zonder specifiek doel, gewoon rondlopen en kijken. Er is genoeg te zien. De herfst is in vol ornaat aanwezig hier in Stockholm. Kalende bomen, nog groene bomen, gele bomen, rode blaadjes, eikels en kastanjes op de grond. Al die kleuren staan de stad mooi. Bijzonder hoe zo’n stadse stad, ook zoveel natuur heeft.

Het lijkt alsof ik de wind echt zie. Ik zie ‘m de boom instuiven en er vliegen direct een paar gele blaadjes hoger de blauwe lucht in. Ik probeer ze met mijn blik te volgen, maar ze verdwijnen uit mijn zicht. Terwijl ik dit zie gebeuren bedenk ik me dat Loslaten Groei is.

Deze boom laat zijn blaadjes los om plaats te maken voor nieuwe blaadjes terwijl de wortels, stam en takken zich door de tijd langzaam verder uitbreiden, als een stevige fundering. Een stevige fundering die durft mee te deinen in de wind, waarmee hij zichzelf beschermt tegen knakken door de wind, in ieder geval tot op zekere hoogte.
Als deze boom zijn blaadjes zou blijven vasthouden, krampachtig, vechtend tegen de wind, de regen en de brandende zon, zou die boom veel energie verliezen. Energie die ten koste gaat van groei en misschien zelfs ten koste van zijn bestaan. Dan zou het uiteindelijk een dorre, grauwe boom zonder blaadjes zijn, zonder groei.

Even vraag ik me af hoe die boom zich voelt. Zou het pijn doen, moeilijk zijn, hem energie kosten los te laten? Nee. Deze boom laat zich leiden door de natuur, waardoor groei, bloei, loslaten en klaar maken voor het herhalen hiervan vanzelf gaat. De wind helpt de blaadjes los te komen. De regen verzwaard de blaadjes en helpt de boom zich klaar te maken. De blaadjes op de grond isoleren de wortels. Waarna de zon verwarmd, de wolken schaduw bieden, de vogels en insecten helpen bestuiven en de regen bevochtigd.
Thuis liggen nog wat spullen die we al een tijd niet gebruikt hebben en we toch vanuit Nederland mee naar Stockholm genomen hebben. Die boom is mijn voorbeeld. Ik ruim op en gooi weg, laat hiermee letterlijk en figuurlijke ruimte ontstaan voor nieuwe dingen. Ik richt mijn energie op wat er is en vertrouw op wat komt. Want vraag me niet waarom, maar deze boom heeft mij zojuist geleerd: “Leef in het nu en alles wat je nodig hebt zal er zijn“.

Heb Vertrouwen en Leef!

Vraag nu een Nieuwe Kijk-sessie aan als jij ook meer vanuit je hart wilt Leven!.
Heb jij al een tijdje het gevoel er meer uit te willen halen, omdat je voelt dat er meer in zit? Of voel jij dat het tijd is meer te gaan ‘doen wat jou écht blij maakt’, kom op en ga voor die gratis sessie (t.w.v. €197,-). 

En vind jij het leuk mijn mails te ontvangen net zoals honderden anderen? Schrijf je dan hier in