Zo had ik van de week toch ff inspiratie als een dolle. Honderden onderwerpen waarover ik zou kunnen schrijven. Maar ik deed het niet. Nog zoveel andere dingen te doen. “Die moesten toch echt eerst ff gedaan worden.”
En nu.. Zit ik helemaal klaar met mijn laptop om te bloggen. Die inspiratie die ik had los te laten en te Gaan. 
Komt er niets uit mijn vingers. 

Zit al meer dan een uur zo. RTL Late night video’s uit 2014 teruggekeken. Andere artikelen gelezen. Facebook bekeken. Maar productief ben ik niet echt. 

Afdwingen heeft geen zin

Zo.. Dat schreef ik vanochtend. Toen ik gepland had te bloggen. Soms lukt dat. Bloggen op het moment dat ik het wil. Vaker niet.
Ik heb het vandaag dus maar even gelaten voor wat het was. Balen van het feit dat ik niet meer weet welke onderwerpen ik van de week nog allemaal bedacht had, heeft geen zin. Dus dat heb ik maar gelaten voor wat het was.

As easy as that

Het laten voor wat het is. Voor mij soms gemakkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het ‘As easy as that’.
Toch gewoon wat anders gaan doen, iets wat op dat moment wel past. Iets waarvoor ik op dat moment wel inspiratie heb. Dat kan boodschappen zijn, lezen, muziek luisteren, iemand bellen, Facetimen of mijn nagelslakken. Of iets totaal anders..

Inspiratie vs. motivatie

Vanochtend belde ik met een vriendin. Toen kregen we het ook over dit onderwerp. Over het verschil tussen iets doen op basis van inspiratie of motivatie.
Ik heb de definitie van inspiratie even opgezocht. Want vaak denken we dan aan schrijver met een writers block of schilders met zwierende kwasten.
Inspiratie betekent ook bezieling. En ook word moeiteloosheid genoemd. Ik geloof dat inspiratie van binnen komt. Als je in de flow zit, je goed voelt, zin hebt, enthousiast bent en dingen moeiteloos gaan, dan ben je vaak écht jezelf. Doe je wat écht bij je past. Iets dat komt vanuit je hart. En ja.. dat klinkt misschien vaag en zweverig, but… I’m quite sure about this…

Motivatie wordt onder andere gedefinieerd als: Bereidheid tot het verrichten van bepaald gedrag. Ook: Wens om iets wat je werkelijk wilt, te doen.
Misschien zit er voor jou weining verschil tussen beiden. En voelt motivatie om welke reden dan ook gewoon beter voor jou. Dat heb je soms.
Voor mij voelt ‘motivatie’ vaker als iets uit je hoofd. Iets waar je je toe moet zetten, omdat het goed voor je is, omdat het van je gevraagd of verwacht wordt. Niet persé omdat je het écht wilt.

Don’t get me wrong

Geen idee of jij het verschil ziet, voelt en/of begrijpt. Voor mij voelt het in ieder geval zo. Motivatie voelt als het komt vanuit mijn hoofd, waar het voelt alsof inspiratie komt vanuit mijn hart. Vanuit mijn ‘zijn’.
Met dat inzicht kan ik gemakkelijker dingen loslaten. Want hoeveel chiller is het als je dingen kunt doen als ze ‘moeiteloos’ gaan. Als je dingen doet omdat je ze echt graag wilt doen.
Door het zo te bekijken kan ik creatiever zijn als het gaat om mijn doelen te behalen en te doen wat ik wil.

Hoe dan?!

Ik hoor je denken: Sure.. Hoe dan?!
Nou ja daar niet te focussen op het resultaat, maar op de actie. Me fit voelen bijvoorbeeld. Ik voel me graag fit. Omdat ik dan veel energie heb en gewoon goed in mijn vel zit.
Voor mij hoort daar sporten (creatief: de ene keer yoga, de andere keer wandelen en weer een andere keer iets in de sportschool), mediteren, gezond eten en leuke dingen doen bij. Doe ik die dingen, dan voel ik me over het algemeen fit. Daar heb ik niet persé motivatie voor nodig, wel inspiratie.

Oké, misschien helpt dit

Ik merk dat ik het niet helemaal helder beschreven krijg.. Let me try this again:
Motivatie voelt meer alsof je iets doet voor de beloning, in plaats van voor de actie zelf. Iets doen omdat je misschien bang bent dat het anders niet goed is, je zelf misschien niet goed genoeg bent als je het niet doet. Of iets doen om een slecht gevoel te voorkomen. Terwijl eigenlijk… Wat als je helemaal niet hard hoeft te werken, niet hard je best hoeft te doen, niet iets tegen je zin in hoeft te doen, maar alleen dat wat en wanneer het goed voelt… Hoe chill is dat?!

Nogal een mindshift

Hmm.. ga ik te ver..? Misschien. Geen idee. Voor mij werkt het. En of je het er nu mee eens bent of niet, ik ben benieuwd wat jouw eerst volgende actie is. En doe je die vanuit inspiratie of motivatie?

Inspireer en Leef!

Vraag nu een Nieuwe Kijk-sessie aan als jij ook wat meer vanuit inspiratie wil Leven!, maar je nog niet zo goed weet hoe eigenlijk. Heb jij al een tijdje het gevoel er meer uit te willen halen, omdat je voelt dat er meer in zit? Of voel jij dat het tijd is meer te gaan ‘doen wat jou écht blij maakt’, kom op en ga voor die gratis sessie (t.w.v. €197,-).