Oordeelloosheid, minder oordelen, niet oordelen; allemaal hottopics onder mensen die de wereld een beetje mooier willen maken. En dus ook bij mij. Ik hoop ook de wereld iedere dag een beetje beter te maken, door het delen van positiviteit en liefde. Liefde voor het Leven! 
Waarom is oordeelloosheid nou eigenlijk zo belangrijk? Wat brengt dat je nou eigenlijk? Nja.. Wat dat jou precies brengt kan ik natuurlijk niet vertellen. Maar wel wat het mij brengt!

Want zo gemakkelijk als oordelen ons afgaat, zo moeilijk is het om niet te oordelen. Toch is het de moeite waard het eens een tijdje te proberen. En wel vanwege het volgende:

 • Oordeelloos is iets anders dan meningloos
  Als ik iets las over oordeelloosheid maakte me dat wel eens bang dat ik dan niet meer mijn mening kon geven. Dat is niet waar. Het kan wel. Het verschil tussen een mening en een oordeel zit ‘m in de formulering bijvoorbeeld: “Wat een domme mensen, die dat zo doen!” of “Ik vind dat echt dom als je dat zo doet”.
  Met het één zeg je niet per se iets veel aardigers dan met het ander, maar het één gaat over de actie, waar het ander over de ‘domme personen’ gaat (oordeel).
  Je kunt je dus nog overal een mening over vormen, als je die behoefte voelt.
  Al moet ik eerlijk zeggen dat ik steeds vaker die behoefte helemaal niet (meer) heb, zeker niet als het gaat om iets dat me eigenlijk niet uitmaakt. Als mijn Allerliefste Lief vol vuur zegt hoe stom hij iemand op tv eigenlijk vindt, verwacht hij soms mijn bevestiging. Terwijl.. ach.. soms vind ik het gewoon wel prima zo, of zelfs heel leuk voor diegene wat hij of zij bereikt heeft, ook al had ik vroeger wel een oordeel over diegene. De behoefte om mijn mening of oordeel te geven is kleiner dan gewoon te kijken/luisteren naar wat er is en daarvan te genieten.
 • Oordeelloosheid verbreedt je perspectief
  Minder oordelen en openstaan voor meer dingen/ mensen/ meningen/ of wat dan ook heeft mijn perspectief verbreed, mijn wereld vergroot. Door minder uit te gaan van oordelen als vaststaande feiten, ontstaat er ruimte. En ruimte creëert mogelijkheden. En mogelijkheden bieden weer perspectief. You get it?
  Daarnaast besefte ik me dat we zo vaak nog niet eens de helft weten van wat een ander beweegt te handelen zoals hij of zij dat doet. Dat besef alleen al maakt voor mij dat ik minder oordeel over anderen of wat zij doen.
 • Minder snel oordelen is een goed begin!
  Oke, toegegeven. Oordelen is serieus iets wat mij, maar vast ook jou, retegemakkelijk afgaat. Sneller dan het licht, opeens is dat oordeel er! En vaak blijft het niet eens bij één oordeel, maar poppen er gelijk meerdere op. Op onze computer kunnen we een simpele ‘pop-up block’ aanzetten. Dat werkt in ons hoofd niet zo gemakkelijk. Wat ik wel kon doen, was me bewust zijn van mijn oordelen, ze herkennen. Herkenning is dus handig! Dan kun je in ieder geval die automatische stroom aan de hierop volgende oordelen ‘blocken’ en heroverwegen of gewoon loslaten! En je weet: een goed begin is maar de helft (De Jeugd van Tegenwoordig), dus ff doorzetten.
 • Is jouw oordeel eigenlijk wel van jou?
  Dat klinkt gek, maar ik weet bijna zeker dat je dit herkent:
  Ik heb gemerkt dat sommige oordelen die ik als mijn waarheid zag, eigenlijk helemaal niet van mij bleken te zijn. Toen ik een paar maanden geleden onder de douche gedachten had als druppels water, dacht ik in mijn automatisme: “Wow, dat is echt dom ja!” over iets. Ik merkte het op en vroeg me af: “Vind ik dat eigenlijk echt dom? Dat past eigenlijk helemaal niet bij mij, om dat dom te vinden, want eigenlijk is dat iets wat ik.. nja geen idee.. misschien zelfs eigenlijk wél leuk vind, of in ieder geval ‘gewoon'”.
  Nou, ik kan je vertellen, dat was wel ff een eye-opener zo onder de douche. Niet alle oordelen in mijn hoofd, zijn écht van mij. Sommige heb ik overgenomen, aangenomen of wat dan ook. Van wie dat oordeel dan wel was? Geen idee, doet er denk ik ook niet toe. Ik weet in ieder geval dat ik er zelf helemaal niet zo over denk. Oordeelloosheid gaf mij zo dus weer meer inzicht en zelfkennis. Nice!
 • Niet oordelen geeft rust
  Met de duizenden gedachten die we hebben op een dag is een beetje rust wel eens chill. Geloof mij, niet oordelen geeft heel veel rust. Minder oordelen, is minder gedachten, is minder ‘gepraat’ in je hoofd. En dat staat dan weer gelijk aan meer creativiteit, gewoon omdat daar meer ruimte voor is. Niet die constante gedachtestroom die als één grote waterval over je uitgestort wordt, maar momenten om ook écht te denken, te fantaseren en te creëren.

En uh.. klein weetje: Vergeet zeker niet dat oordelen veel vaker uit onzekerheid (over jezelf meestal) ontstaan, dan vanuit wat dan ook. Meer grip op mijn gedachten en oordelen, ook, of misschien wel júist, die over mijzelf, hebben mij denk ik de meeste inzichten en rust gegeven.
Ik ben benieuwd hoe jij oordeelloosheid ervaart

Geef ruimte en Leef!

Wil jij ook meer openstaan voor nieuwe ideeën en meer rust? Vraag dan nu een Nieuwe Kijk-sessie aan (t.w.v. €197,-).

En vind jij het leuk mijn mails ook te ontvangen? Schrijf je dan hier in