Er staat nog afwas op het aanrecht, de ingrediënten van mijn lunch liggen verspreid over de keukentafel en het aanrecht, van de vloer in de gang zijn de weersomstandigheden van deze (of was het al weer vorige week??) af te lezen, ik heb nog een boek dat ik wil lezen, gitaar spelen, owja, natte was in de wasmachine, die moet er eigenlijk wel uit…, ahh nee en dan buiten.. alle 8 mooie tuinstoelen vol met spinnen en toebehoren… Het oud papier moet ook nog naar de garage, ff lekker thee drinken in de tuin, shit, die stoelen weer, ow en nu moet ik ook nog plassen, dan ga ik wel boven, neem ik meteen de spullen die op de trap liggen mee en kan ik de was ophangen.

Doen wat je wil. Klinkt zo logisch. Ik vraag me steeds vaker of het dat ook echt is.

Kijk eens terug op wat je allemaal doet of hebt gedaan op een gemiddelde (werk)dag. Doe jij dan altijd wat je wil? En dan heb ik het niet alleen over de ‘grotere’ activiteiten, maar ook de keren dat je Facebook bekijkt, whatsappjes en mails beantwoordt en wat kleine dingen opruimt in huis, of het aantal vergaderingen dat je bijwoont bijvoorbeeld.
Als ik zo eens terug kijk op zo’n dag, zitten daar gelukkig steeds minder activiteiten in die ik eigenlijk helemaal niet perse vol overgave doe of doe omdat ik dat echt wil.
Ik snap dat je soms iets ‘moet’ doen, omdat dat van je verwacht wordt (door jezelf of een ander), het het handigst is om het nu te doen of gewoon omdat je het altijd doet.

Maar van wie ‘moet’ het dan eigenlijk? En waarom dan eigenlijk? En wanneer precies? En wat moet er eigenlijk precies gebeuren?
Met deze vragen kan ik mezelf natuurlijk niet onder alles uitpraten waar ik geen zin in heb, maar het helpt me wel om bewuster keuzes te maken. Want er is altijd wel wat te doen, te zien, te horen, te lezen, te luisteren. Dus keuzes lijken me essentieel, al is het maar de keuze om alles te blijven doen zoals het altijd al gaat.
Niet altijd gemakkelijk, wel heel verhelderend.
Keuzes maken dus, en bewust zijn van alles wat ik doe. Doe ik dat vanuit automatisme, of omdat ik er nu zin in heb? Scheelt een hoop getouwtrek in mijn hoofd.
Niet meer iets doen omdat ik zie dat het gebeuren moet, maar iets doen omdat ik dat op dat moment het leukst/ fijnst/zinvolst/ leerzaamst/gezelligst/ of wat dan ook vindt..

Die keuzes maken, zowel thuis als op het werk. Niet altijd gemakkelijk nee, maar wel steeds gemakkelijker. Want zelfs de badkamer schoonmaken is minder erg als ik het doe op een moment dat ik het zie zitten, in plaats van dit standaard iedere zaterdagochtend te doen.
En ja.., dat betekent wel eens dat ik zoiets een week over sla, of twee zelfs of…, maar die tijd besteed ik dan in ieder geval weer aan iets dat ik op dat moment heel graag doe en me het gevoel geeft dat ik Leef!

Laat los en Leef!

Vraag nu een Nieuwe Kijk-sessie aan als jij ook meer vanuit je hart wilt Leven!.
Heb jij al een tijdje het gevoel er meer uit te willen halen, omdat je voelt dat er meer in zit? Of voel jij dat het tijd is meer te gaan ‘doen wat jou écht blij maakt’, kom op en ga voor die gratis sessie (t.w.v. €197,-). 

En vind jij het leuk mijn mails te ontvangen net zoals honderden anderen? Schrijf je dan hier in