Ik schreef er vorige week al een mail over. Dat ik even vastzat in ‘hoe het hoort’ en alles zo ‘moeten doen’ zoals anderen zeggen dat het het beste voor me is.
Ik kreeg zoveel reacties, dat ik dacht: Laat ik daar ook eens een blog over schrijven, zodat nog meer mensen er over kunnen lezen en er uit mee kunnen nemen wat hen helpt. 🙂
Terwijl ik de mail startte voelde ik me namelijk een beetje rot. Het gevoel van het niet goed doen overheerste eigenlijk. En dat terwijl ik het schrijven van een mail eigenlijk altijd heel leuk vind. Ik doe dat met enthousiasme en geniet er oprecht van als ik daarna leuke reacties krijg omdat de mail jou aanspreekt bijvoorbeeld. 

Dorstig

Vorige week was ik dus even helemaal niet zo enthousiast. In ieder geval, bij de start van de mail. Na de eerste alinea was ik los en ‘ging ik gewoon’.

Want wat was het nou eigenlijk dat dat misplaatste gevoel veroorzaakte?
Dat was het gevoel het niet goed te doen. Niet goed genoeg in ieder geval. Want het internet staat vol met allerlei goeroe’s die op hun vlak de belangrijkste info met me delen. En in tijden van onzekerheid slurp ik al die info op, alsof ik eeuwige nadorst heb na een avond stappen en een broodje met teveel knoflooksaus zeg maar.

Ja, tijden van onzekerheid. Soms weet ik het ook even niet. Weet ik niet waar ik moet beginnen, weet ik niet wat ‘de beste’ manier is, weet ik even niet zo goed wat bij mij past.

Dan wil ik alles doen wat een ander maar voor advies kan geven (uh ja.. met wat grenzen, natuurlijk), alles tegelijk, alles precies zoals een ander zegt dat het ‘hoort’. Omdat ik dan gewoon even niet meer weet hoe ik het eigenlijk zelf ook al weer wilde.

Herkenbaar?!

Zelfkennis

Aan allerlei verschillende dingen merk ik dan dat ik ‘in zo’n fase’ zit. Dan ligt mijn telefoon opeens naast mijn hoofd op mijn nachtkastje in plaats van aan de oplader in de woonkamer, dan voel ik de hele tijd de drang om Facebook en Instagram te checken op likes bijvoorbeeld, mediteer ik niet, terwijl het juist dán heel behulpzaam voor me zou zijn en zo kan ik nog wel wat dingen opnoemen, maar die laat ik liever even buiten beschouwing ;-).

Zelfkennis is superhandig in dit geval.

Die telefoon naast mijn hoofd in dit geval misschien ook. Want toen ik wakker werd en mijn telefoon opende kwam er een video voorbij van mijn Zweedse docent. Naast Zweedse les geeft ze allerlei workshops en sessies die in lijn zijn met waar ik over blog, dus dat zijn altijd leuke onderwerpen tijdens de Zweedse lessen. 😉

Wake up call

Die video van haar dus. Daar werd ik me wakker. En ze vertelde over hoe we vaak het leven zo serieus nemen. Te zwaar tillen aan alles wat we denken, aan onze gedachten. Die video had ik even nodig. Die schudde mij wakker.

Want hé, die goeroe’s die mij vertellen dat ik mails, blogs, Instagram posts én Facebook posts voor een heel jaar klaar moet zetten op basis van een contentkalender… Omdat het zo hoort. Omdat alleen als je dat doet, je succesvol bent en zult blijven. Omdat als je dat niet hebt je altijd achter de feiten aanloopt en je dan niet goed bezig bent.

Misschien is dat helemaal niet wat nu bij mij past. Wat zeg ik, misschien? Zeker weten! Want precies dat is waardoor ik me vastgezet voelde. Het gevoel van het moeten doen zoals het hoort, in plaats van het doen zoals het goed voelt.

En begrijp me niet verkeerd. Ik zeg hiermee niet dat die manier van al die mensen die me voor zijn gegaan niet een goede manier is. Misschien is het inderdaad over het algemeen genomen de beste, meest efficiënte manier. Geen idee. Ik ga het niet uitproberen. In ieder geval niet nu. Niet nu het niet voelt als ‘van mij’. Niet nu het niet vanzelf gaat. Niet nu het mij aan het twijfelen maakt over of ik goed genoeg ben als ik het op mijn manier doe.

I did it my way

Ik doe het namelijk gewoon weer op mijn manier, vanaf nu. En dat voelt goed. Daar word ik blij van. En dat is precies wat de video mij leerde: “Wat zou je doen als het leven alleen bedoeld is om het leuk te hebben?”

Nou, dan doe ik wat goed voelt, dan doe ik wat bij mij past op het moment. Dan sta ik mezelf toe mijn eigen weg te bewandelen. Mijn nieuwe vandaag, helemaal zelf in te vullen!
Laat los wat je denkt dat ‘moet’, laat los wat jij denkt dat anderen van jou verwachten, laat los pas goed genoeg te zijn als je het doet zoals het hoort.

Laat los en Leef!

Vraag nu een Nieuwe Kijk-sessie aan als jij ook wat meer in het Nu wil zijn, maar je nog niet zo goed weet wat dat eigenlijk voor jou inhoudt. Heb jij al een tijdje het gevoel er meer uit te willen halen, omdat je voelt dat er meer in zit? Of voel jij dat het tijd is meer te gaan ‘doen wat jou écht blij maakt’, kom op en ga voor die gratis sessie (t.w.v. €197,-).

En vind jij het leuk mijn mails ook te ontvangen? Schrijf je dan hier in