Yes, vorige week vertelde ik al wat mijn belangrijkste inzicht was tijdens mijn weekendje in Gotenborg. Nog niet gelezen? Check ‘t HIER dan nog ff!
En ondertussen spam ik nog even verder met al m’n inzichten na dat weekend. Komt ‘ie!

Want naast dat ik ontdekte dat ‘op z’n Lanne’s’ prima werkte, merkte ik nog iets heel anders. Want doordat ik zonder iemand was, hoefde ik ook met helemaal niemand rekening te houden. Niet dat ik het erg vind om rekening te houden met iemand, maar één ding in het speciaal viel me wel op.

 

Geen vragen

Want als ik samen met iemand ben, ben ik altijd bezig met het diegene naar de zin te maken. Bewust en onbewust stel ik allerlei vragen. Aan mezelf én aan die ander. De hele tijd bezig met ‘wat vindt die ander er van?!’.

Goed bedoeld natuurlijk, maar ik merkte ook dat dat heel veel energie kost. Of in ieder geval, dat dit niet doen heel veel ‘verloren energie’ scheelde. Want als ik met iemand ben die ook zo bezig met ‘het de ander naar de zin maken’, stel je elkaar heel veel vragen, ‘onnodige vragen’. Heel veel vragen die er eigenlijk helemaal niet perse toe doen.

Want wat ik ook deed, ik kon er de ander nooit te kort mee doen en ik hoefde niemand anders blij te maken behalve mezelf, want ik was alleen. Alles wat ik deed was dus goed. Dat gaf superveel rust.

 

Eigen verantwoordelijkheid

Naast dat het me heel veel rust gaf, besefte ik ook dat ‘doen wat je blij maakt’, helemaal mijn eigen ding is. Ik weet het best wat mij blij maakt een zo een paar dagen helemaal in m’n eentje deed me nóg meer ontdekken dat gewoon per moment kijken wat mij blij maakt, écht is wat mij blij maakt. Ik kon namelijk helemaal ‘in het nu’ zijn. Of misschien gewoon helemaal ZIJN. Klinkt misschien gek of zweverig, maar dat is wel hoe het voor mij voelde.

Hoe meer ik zorg dat ik blij ben, hoe meer de rest om mij heen ook blij is. Dat werkt gewoon zo. En ja, ‘de ander blij maken’ geeft mij zeker een goed gevoel, dat doe ik ook graag, maar nóg meer ontdekken over hoe ik mezelf eigenlijk blij maak, was ook heel fijn. Het is mijn verantwoordelijkheid mezelf blij te maken. Eigenlijk maakt die gedachte het Leven veel gemakkelijker. Ook voor de eventuele ander met wie je bent. Want als ik zorg dat ik blij ben, hoeft een ander dat niet te doen. Dan kan de ander zich druk maken om zichzelf. Dan kun je alleen nog maar méér blijheid, leukheid toevoegen aan het Leven van de ander, maar hoef je je er niet verantwoordelijk voor te voelen.

 

Iets anders dan egoïsme

Wat mij betreft is dat wel iets anders dan egoïstisch zijn trouwens. Ik zie het meer als goed voor jezelf zorgen. En ik ben van mening dat de scheidslijn met egoïsme ‘m zit in de intentie die achter je handeling/ keuze zit.

Egoïsme komt voor uit angst. Het gevoel iets te kort te komen, niet goed genoeg te zijn of wat voor ‘vervelende’ gedachte dan ook. Terwijl jezelf blij maken en jouw geluk als jouw verantwoordelijkheid zien, voortkomt uit Liefde. Liefde voor jezelf. Én Liefde voor de ander denk ik ook. Maar ook wat betreft het ‘de ander naar de zin maken’ speelt die intentie mee. Want ik kwam er achter dat de achterliggende intentie voor veel van ‘die onnodige vragen’ vaak angst is. Bang dat de ander mij niet (meer) leuk vindt, het niet naar zijn/haar zin heeft, denk dat ik geen ‘smaak’ heb of wat dan ook.. Uiteindelijk is dat egoïstisch. Want stiekem denk je dan juist alleen aan jezelf.

Terwijl iemand blij maken vanuit een liefdevolle intentie veel leuker is. Voor allebei! Want dan deel, doe, kies of zeg je iets omdat je het oprecht graag voor of met diegene doet. Zonder angst voor enig oordeel. Annuleren

 

Zorg voor je eigen geluk en Leef!

Als je nou nog niet helemaal je weg gevonden hebt ik jouw eigen geluk en je bijvoorbeeld het gevoel hebt vast te zitten.. Let me know! Ik denk graag met je mee tijdens een gratis Nieuwe Kijk-sessie (t.w.v. €197). Dan spreken we elkaar binnenkort hier even over en geef ik je meteen wat tips! Want ik heb daar gelukkig heel veel manieren voor die ik graag met je deel ?!

En vind jij het leuk mijn mails te ontvangen net zoals honderden anderen? Schrijf je dan hier in

0 reacties