Een tijdje geleden vroeg ik via whatsapp aan mijn vriendinnen hoe het met ze ging. Aangezien ik in Stockholm woon en zij in Nederland, hebben we veel contact via whatsapp. Ik kreeg verschillende reacties in de groepswhatsapp. Van: “Supergoed” tot “Gaat goed, maar heel druk op het werk. Ik ben af en toe wel jaloers op jou hoor!”. 
Op dat laatste berichtje heb ik niet gereageerd. Ik wist even niet wat ik daar mee moest. 
In mijn hoofd ging het alle kanten op, van: “Denkt ze nou echt dat ik hier alleen maar de hele dag zit te chillen, of wat?” tot “Eigenlijk heeft ze misschien ook wel alle reden om jaloers op mij te zijn..”. 
Met die laatste gedachte bedoelde ik niet dat haar leven zo vervelend is dat ze niet anders kan dan jaloers op me zijn. Nee. Wat ik wel bedoelde ga ik proberen te beschrijven.

Mijn eerste reactie was een soort verdedigende reactie. Ik schoot in de weerstand. Ik reageerde op het wel of niet druk hebben – waarbij ik me even niet belangrijk voelde, omdat ik het mogelijk niet druk had – die jaloezie voelde misplaatst.
Ik reageerde niet op het berichtje.

“Ik vond haar reactie eigenlijk best stom.”

Later besefte ik dat haar zogenaamde jaloezie niet ging om het wel of niet druk zijn. Het ging haar om de vrijheid die ik ervaar. Al eerder heb ik dit soort opmerkingen gehoord en ook toen wist ik niet goed hoe hierop te reageren.
Zo’n opmerking ontstaat waarschijnlijk vanuit het voelen werkdruk. Het iedere dag op tijd op kantoor moeten zijn, omdat dat nou eenmaal van je verwacht wordt. Reistijd, die altijd net te lang is. Een collega of misschien een baas die niet helemaal je type is. Je vindt werk leuk, maar je weet ook dat dit niet helemaal is wat je wil. Iedere dag is zo’n beetje hetzelfde op kantoor. En heus, het is ook leuk, gezellig en je voelt ook vrijheid om af toe even niet zo hard te werken en dat vaste contract biedt toch ook een bepaalde vorm van zekerheid, dat is heel fijn. Eigenlijk is je baan dus gewoon best leuk. Alleen af en toe, is er iets waardoor het misschien niet helemaal lekker voelt, maar de zekerheid wint het iedere keer van die vrijheid, omdat je toch ook niet precies weet wat je dan anders wilt.

En ja, mijn leven is gekenmerkt door vrijheid op dit moment. Ik voel me vrij om te doen wat ik wil, wanneer ik wil, waar ik wil en met wie ik wil.
Helaas.. ik heb het ook soms druk, althans, ik maak me soms druk. Dan maak ik iets even groter dan het is, waardoor ik iets moeilijk kan overzien. Maar die vrijheid overheerst en dat ik wat mijn vriendin soms mist. Dat snap ik! Heeft niets te maken met dat ze denkt dat ik niets doe. Is gewoon een verlangen naar vrijheid, logisch! En ja.., die voel ik inderdaad!

Als ik het zo naar een dergelijke opmerking kijk, vind ik haar berichtje helemaal niet meer stom, maar logisch en lief zelfs. Omdat ik het ook zie als een compliment.

“Ik weet nu dat die jaloezie niets te maken heeft met dat ze denkt dat ik niets doe.., maar dat het gaat om een verlangen naar vrijheid.”

Voor mij is dat gevoel van vrijheid ontzettend belangrijk en ik weet nu dat ik dat niet meer anders zou willen. Misschien niet eens meer zou kunnen. 
Ik heb veel geleerd over vrijheid, me vrij voelen, mezelf de ruimte geven die vrijheid te ervaren.
Die vrijheid is heerlijk, maar staat ook gelijk aan een zoektocht. Een zoektocht naar: wat wil ik nu dan écht. Wat vind ik nu écht leuk. Het was een hele kunst alle goed bedoelde adviezen naast me neer te leggen en écht voor mijzelf te bepalen wat ík nou eigenlijk wil. Het was best even lastig ‘out of the box’ te denken en alles wat ik leuk vind te vormen tot één supervet geheel. Want dat was mijn doel vanuit dat verlangen naar vrijheid.
Af en toe leek het onmogelijk, niet te overzien en ‘gewoon niet te doen’. Maar ik weet nu dat het kan en weet dat jij dit ook kunt. Weten waar je écht blij van wordt is daar de basis van.

Die jaloezie voelt nu meer als een compliment en een drijfveer om zoveel mogelijk andere meiden en vrouwen te helpen te doen wat zij echt willen. Jou helpen ook die vrijheid te voelen, écht het Leven! voelen stromen. Hoe tof!?

Geniet en Leef!

Verlang jij ook naar meer vrijheid en is het tijd om nu echt aan de bak te gaan? Zet dan meteen de eerste stap en vraag dan nu een Nieuwe Kijk-sessie aan (t.w.v. €197,-).

En vind jij het leuk mijn mails ook te ontvangen? Schrijf je dan hier in