Het verschil tussen wat voel je en hoe voel je je.

In allerlei cursussen en lessen over gespreksvoering leer je de vraag stellen: “Hoe voel je je daarbij?”. In bijna iedere situatie wordt deze vraag als irritant ervaren. Want ja.. “Boeien…” of “… Geen idee wat ik voel, laat staan dat ik weet hoe ik me hierbij voel..??”

Maar sinds kort ervaar ik die vraag anders en stel ik mezelf die vraag zelfs soms. Het is niet de vraag naar hoe ik me voel die ik interessant vind, maar de vraag naar wat  ik voel die mij boeit.

Zoals ik al eens eerder schreef is voelen soms lastiger dan het lijkt. Mij helpt het mezelf te vragen wat ik voel, me bewust te worden van mijn houding, de raakvlakken met de grond of stoel en te voelen wat ik voel. Voel ik mijn volle blaas, voel ik mijn hoofd dat bonkt, voel ik de vlinders in mijn buik, voel ik het opkrullen van mijn mondhoeken, voel ik het stralen van mijn ogen?

Het is die vraag die maakt dat ik voel, voel dat ik ergens blij mee ben of juist niet, voel dat ik ergens mee door moet gaan of beter (even) kan stoppen. Fijn dat zo’n simpele vraag zoveel antwoorden kan geven, zonder te hoeven antwoorden.

Met het stellen van de  vraag “hoe voel je je daarbij?” schiet je wat mij betreft je doel voorbij, omdat deze vraag een beroep doet op je denken in plaats van je voelen. Daarbij gaat het namelijk om het geven van een rationele betekenis aan een bepaald gevoel, het benoemen van een bepaalde emotie.
Juist die betekenis, die vanuit een bekende ervaring (van jezelf of van een ander) wordt gegeven, kleurt mijn gevoel, maar gaat vaak voorbij aan wat ik voel. Soms is die kleuring terecht, maar vaker onterecht. Die betekenis is vaker de rationele bewoording van een ervaring of zelfs het herhalen van andermans ervaring dan het oordeelloos beschrijven van mijn werkelijke gevoel.

Ik denk dat oordeelloos voelen een voorwaarde is voor het beantwoorden van de vraag “Wat voel je?” en ik ben van mening dat dit een essentieel antwoord is in de richting van de rust en het geluk waarnaar zo’n beetje iedereen op zoek lijkt te zijn.

Voel en Leef!