Afgelopen weekend sprak ik een vriendin. Het gesprek begon luchtig en alledaags, maar hoe later op de avond, des te mooier werden de gesprekken. 
Zo vertelde ze me dat ze soms een beetje argwaan voelt, wanneer ze in mijn blogs leest hoe leuk ik het heb en hoe leuk ik het leven hier in Stockholm vind. 
Ze vroeg zich af of dat allemaal wel ‘echt’ was of niet. Ik begrijp haar vraag. Want met het internet waarop het leven altijd 100x mooier lijkt dan het misschien in werkelijkheid is en de trend van “een positieve mindset hebben”, lijkt ieders leven soms alleen maar pieken te hebben. 

Maskers en fake grijns

Niet iedereen schrijft blogs, maar iedereen die social media actief gebruikt herkent zich in een drukkere online dag, wanneer die dag vol leuke afspraken, etentjes, mooi opgemaakte ontbijtjes, groen gras en zon zit – terwijl we allemaal zouden willen dat dat juist de dag is waarop je heerlijk offline geniet van wat er is, maar dat even terzijde.
Die andere dagen zijn we gewoon iets minder bezig met posten, of maken minder mooie dingen nét iets mooier.

Niet per sé iets mis mee denk ik, met dat laatste. Soms helpt social media je om mooie dingen in iets minder mooie zaken zien. Dat klinkt tegenstrijdig met wat vaak gezegd word.
Maar soms is het net even een duwtje in de rug om met een glimlach te kijken naar die gebroken stukken glas tussen die plakkerige honing op de grond (jup, dat heb ik echt gehad..) of de bus die je weer eens gemist hebt. In plaats van alleen meer chagrijnig te zijn, om wat toch al gebeurd is en niet meer te veranderen.
Lukt dat jou zelf niet, en post jij hier iets negatiefs over, dan is er vaak wel iemand die je even helpt relativeren. We hoeven niet alles zelf te doen ;-).

Niets mis mee dus. Zolang het goed voelt voor jou in ieder geval. Want een positieve mindset is niet de hele dag een gemaakte grijns opzetten alsof er ieder moment een foto genomen kan worden en je vooral wilt laten zien dat je het heel leuk hebt, terwijl je je eigenlijk helemaal zo leuk niet voelt.
En nee een positieve mindset is ook niet een lachend masker opzetten alsof het het hele jaar carnaval is, als je je niet blij voelt. Het gevoel erachter is wat telt.

Hoe voelt dat voor jou?

Het gaat dus om wat goed voelt. Voelt de nadruk leggen op negatieve dingen goed voor jou? Heel eerlijk? Ik denk van niet.
Natuurlijk, negeren is ook niet handig. Maar afleiding of juist aandacht voor dát wat wél leuk is, maakt vaak wel dat die minder leuke dingen steeds minder ‘niet leuk zijn’. Of beter gezegd: ze komen gewoon minder voor of je merkt ze minder op.

Het besef dat alles veranderlijk is, dat alles voorbij gaat en dat de zon altijd weer gaat schijnen achter de zon, helpt mij om geen k*tdag meer te hebben, maar een k*tmoment.
Want zoals ik al zei: achter de wolken schijnt altijd de zon. Ik geloof dat je invloed hebt op het wolkendek dat boven jouw hoofd hangt.

Hoe dan?

Ik hang mijn eigen zonnen op, het liefst zoveel mogelijk op een dag. Alles waar ik blij van word laat ik stralen en schijnen. Dat kan muziek zijn, gewoon chill luisteren of mee zingen en dansen, dat kan lekker eten zijn, een kop verse thee, mijn haren leuk doen, mijn tandenpoetsen – ja echt.., daar word ik blij van, als ik me rot voel..! -, een vriendin bellen, foto’s kijken van familie en vrienden en nog zoveel meer.
En soms laat ik ook zeker gewoon even dat rotgevoel er zijn, omdat ik dat soms fijn vind. Maar dat is altijd maar heel kort.

Want al vrij snel daarna vraag ik mezelf dan af: “Serieus.., helpt dit je echt?!” en dan is het antwoord altijd “NEE!”

Dan kan ik er dus maar beter mee stoppen. Want alles wat je aandacht geeft groeit. Dat geldt ook voor de wolken. Ik geloof dat meer ‘zonnen’ de aanwezigheid van wolken beperkt. Dat werkt voor mij.

Ontdek wat bij jou past

Sommige mensen hebben juist de tijd nodig om zich even heel rot, zielig of wat dan ook te voelen, om daarna weer door te gaan met hun leven. Zij steken juist even hun kop in de wolken, voelen het donderen en bekijken die bliksemschichten. Door analyseren lossen hun wolken op. Past die manier bij jou? Go for it!

Niet? Voel jij je beter bij even opmerken en dan afleiding zoeken? Doe dat dan.
Het belangrijkste is dat jij jezelf kent. Zelfkennis. Weten wat jouw manier is om wolken op te lossen, klein en dun te houden, weten welke zonnen jij zelf op kunt hangen en daar veelvuldig gebruik van maken. Alles wat je aandacht geeft groeit. Durf te vertrouwen op die zon.

‘Uitzenden’ = vermenigvuldigen

Post lekker al die leuke momenten, zolang jij je er écht goed bij voelt. Want wat je uitzendt wordt vermenigvuldigd. Voel dus goed wat er achter die posts zit, en bedenk je dan of dat een wolk of zon is voor jou!

Ik schrijf over de mooie dingen in het leven, over de inzichten die ik heb. Dat vergroot mijn dankbaarheid, dat is ook een zon voor mij. Door te schrijven deel ik mijn ervaringen met jou, ik hoop jou daarmee te inspireren. Nog zo’n zon!
Deze manier past bij mij, is mijn manier. En nee, daarmee veins ik mijn blijheid niet, zet ik geen masker op en geen fake grijns. Ik doe niet positief. Zo voel ik me.

Meestal dan. Ik heb ook heus wel eens een k*tdag hoor… 😉

Voel, straal, schijn en Leef!

Hou jouw wolken doen en hang zonnetjes op waar jij wil!
Wil jij 4 tips ontvangen die jou extra blij maken? Laat je mailadres achter, bevestig het even via jouw inbox en je gaat direct naar de pagina met tips!

Wil jij een gratis kennismakingsgesprek (t.w.v. €97,-), laat me dat dan weten via deze link, dan neem ik contact met je op en bekijken we of en wat ik voor jou kan betekenen.