Van investeren naar waarderen. Investeren is een beetje een ‘vies’ woord, niet? Dat hoort bij aandelen, huizen kopen en grote bedrijven. 
Maar investeren is zoveel meer. Investeren is ook belangrijk voor jou. Als persoon. Ik investeer graag in mijzelf, al is het soms even lastig, dat geef ik toe. Door te investeren in mijzelf krijg ik nieuwe inspiratie, energie en groei ik. En dat is mij heel wat waard. Ik investeer in die drie smaken in mijzelf en in wie ik lief heb. Ben jij je bewust van de investeringen die jij hierin doet of zou willen doen?

3 Smaken

Want kopen we een huis, dan investeren we daar in. Dat levert namelijk meer op. Meer woonplezier voor jezelf, maar ook meer geld als je het huis weer verkoopt of omdat door die verbeterde isolatie er meer geld overblijft om leuke dingen te doen.
Als we een auto kopen, onderhouden we die. Vaak met pijn in ons hart, of minstens met een zuur gezicht. Want investeren in een auto voelt nooit fijn, toch?
Dat hele spannende boek dat je maar niet loslaat, lees je in één ruk uit. Daar steek je tijd in. Omdat je graag leest en lezen je ontspanning geeft.
En word jij blij van een opgeruimd huis, dan steek je daar energie in. Je ruimt je huis op en zorgt voor overzicht en ruimtelijkheid. Of je investeert in iemand die jouw huis komt schoonmaken en opruimen.
Allemaal investeringen.
Investeringen in tijd, geld en energie dus. Dat vraagt een bepaalde inzet, commitment en toewijding.

Schat iets op waarde

Ik merk dat ik het soms nog lastig vind te investeren in mijzelf. Zeker wanneer het om (veel) geld gaat bijvoorbeeld. Ik merk dat ook bij mensen om mij heen.
Hoe vaak bepaalt het prijskaartje bij jou eigenlijk dat jij dat blouseje of die vette jas niet koopt? Of  dat ene boek, dat je superinteressant lijkt om te lezen, maar wel €50,- is. Koop jij het? Doe jij die investering?
Gun jij jezelf die 30 minuten tijd om te sporten? Investeer jij in dat fitte lichaam? En werk jij toegewijd aan datgeen wat jij graag wilt bereiken? Steek jij daar de nodige energie in, om die er later verveelvoudigd ook weer uit te kunnen halen?

Wat mij helpt is mijn denkwijze veranderen. Ik laat deze keuze niet meer bepalen vanuit de gedachte: “Wat kost het?”, maar vanuit:

“Wat vind ik het waard?”
of:
“Wat levert het me op?”

Soms is dat heel lastig te overzien. Want hoe weet je nou precies (of ongeveer..) wat iets je waard is of je oplevert? Vaak merk je dat pas achteraf.

Maar je zult merken dat dit jouw keuzes positief zal beïnvloeden. Sommige aankopen zul je hiermee niet meer doen. Omdat je weet dat dat shirtje van €10,- eigenlijk helemaal zo mooi niet is, maar dat de prijs meer doorslaggevend leek toen je het uit het rek pakte. Dat shirt levert je namelijk niet per se dat fijne gevoel op als je het aantrekt. Terwijl je vanuit deze vraag iets totaal anders, wat veel meer geld kost, meer op waarde kunt schatten. Iets dat jou veel plezier, groei, blijdschap, energie of inspiratie oplevert is tenslotte iets waard, toch?

Klein voorbeeld

Een persoonlijk voorbeeld waarbij ik dit principe zelf niet helemaal toepaste:
Mijn ouders, broertje en zus met haar twee kinderen zouden een weekje samen in Italië op de camping staan. Ik wilde graag mee. Vanuit Stockholm vond ik, een paar dagen van te voren nog, de perfecte tickets.  Met deze tickets zou ik op ongeveer dezelfde tijd aankomen en vertrekken als mijn broertje, zus en haar kinderen vanuit Eindhoven.

“Top! Niets meer aan doen. Boeken en gaan!”

Ten minste dat zou je denken. Nee ik niet. Ik dacht er nog een nachtje over na, vergat het vervolgens twee dagen en uiteindelijk was de dag van vertrek daar.
Ik, zonder tickets. Ik, met spijt.
De reder voor het niet direct boeken? Ik vond de tickets te duur. We zijn een beetje verwend met al die stuntprijzen natuurlijk, en als je dan een keer wat meer moet betalen, voelt het al snel als veel te duur.
Ik hou niet van ‘spijt’, maar hier was het wel wat ik voelde. Spijt dat ik dit weekje onvoldoende op waarde schatte toen ik de tickets vond.
Want had ik gekeken vanuit de gedachte “Wat is het me waard?” in plaats van “Wat kost het?”, dan had ik die tickets wel direct geboekt!
Dat weekje met mijn familie was me namelijk veel meer waard dan de prijs van die tickets…!!

Begin er nu meteen mee!

Help jezelf en stel jezelf voortaan de vraag: “Wat levert het me op?” of “Wat is het me waard?”. Onthoud die vraag en bepaal dan of en hoeveel tijd, energie of geld jij investeert in dat wat voor je ligt.
You can do it!

Investeer en Leef!

Vraag nu een Nieuwe Kijk-sessie aan als jij voelt dat het tijd is te investeren in jouw eigen ontwikkeling. Als jij voelt dat je meer uit jezelf wilt halen en écht wilt ontdekken wat jou blij maakt! Kom op en ga voor die gratis sessie (t.w.v. €197,-). 

En vind jij het leuk mijn mails te ontvangen net zoals honderden anderen? Schrijf je dan hier in