Als iemand zei: “focus”, dan dacht ik voornamelijk aan de geconcentreerde blik van een topsporter die wacht op het startschot (ik zie nu een schaatser voor me, maar beeld je in wat jij wilt). ‘Focus’ had voor mij weinig persoonlijke betekenis, eerlijk gezegd. In ieder geval, op bewust niveau was ik er nooit echt mee bezig. Maar ‘focus’ is niet alleen een woord dat in de sport van toepassing is. Het is altijd belangrijk. Focus hebben en houden geeft richting. Ik verlies die zelf wel eens hoor. In mijn enthousiasme. Dat is soms letterlijk te zien in mijn leven, of nouja.., vooral in ons huis. Ik kan alles tegelijk doen én niets én toch heel veel. 

Ja.., ik kan me zo voorstellen dat dit niet heel helder klinkt. Maar ik weet ook zeker dat er veel mensen zullen zijn die dit herkennen. Misschien vooral vrouwen. Misschien alleen vrouwen. Ik weet het niet. Doet er misschien ook niet toe (“Focus, Lanne!”). 

Enthousiasme is één van de dingen die mijn focus soms doen verliezen. Dan wacht ik niet op dat startschot, maar vertrek gewoon. Of… ik vergeet überhaupt even dat ik op de baan sta te wachten tot de start van de wedstrijd. Dan schaats ik gewoon wat rond, klets met iemand, stop ff om te chillen, schaats weer verder, schaats héél hard en hoor dan opeens dat startschot in de verte (“Oh ja.. Focus!”).

Mijn enthousiasme is leuk en fijn en mijn drijvende kracht, maar soms ook een beetje storend. Maar het is niet erg. Ik ken het van mezelf en herken het daardoor ook sneller. Ik weet wat ik moet doen om die focus weer terug te krijgen, waardoor mijn schaatsrondjes steeds korter worden en ik weer aan het begin van de wedstrijd sta en denk: “Let this game begin!”. Dan lig ik op koers (oké.., hier houdt de schaatsbaan even op en wordt ‘t een zeilboot), weet welke kant ik op wil en zet alles in werking daar te komen én de wedstrijd te winnen.

Daar wissel ik dus zo af en toe tussen af. Maar ik heb altijd een helder einddoel in mijn hoofd en dat helpt!

Zelfkennis én een duidelijk doel helpen mij om die focus te hebben en te houden. En oké, heel eerlijk, soms heb ik daar ook even iemand anders voor nodig. Iemand anders die me even herinnert aan wat mijn doel ook al weer is of iemand die me even helpt overzicht te creëren, want die verlies ik soms door mijn enthousiasme, of doordat ik denk dat ik van alles ‘zou moeten doen’. Of omdat ik iets moeilijk vind, niet weet waar te beginnen, of gewoon even geen zin heb. Uitstelgedrag, super onhandig en totaal niet functioneel om die wedstrijd te winnen. En zeker, ik ben vóór ontspanning, leuke dingen doen en Leven!, in plaats van alles alleen maar ‘in het teken doen van’, maar dat is wat anders dan uitstelgedrag :-).

Voor mij belangrijke dingen om te weten, in het algemeen en over mijzelf. En nog belangrijker: om deze dingen te Leven!. ‘Focus’ is iets dat nu vanzelfsprekend, gemakkelijker en daardoor ook leuker is geworden voor mij. Ik voel die betekenis nu echt, ik ben me ervan bewust wat mijn focus is.

Ik ben benieuwd waar jij de focus op legt in 2017!

Focus en Leef!

Ben je nog op zoek naar die focus? Dat kan anders en daar help ik je daar graag bij!

Vraag nu een Nieuwe Kijk-sessie aan als jij ook meer focus zoekt.
Heb jij al een tijdje het gevoel er meer uit te willen halen, omdat je voelt dat er meer in zit? Of voel jij dat het tijd is meer te gaan ‘doen wat jou écht blij maakt’, kom op en ga voor die gratis sessie (t.w.v. €197,-). 

En vind jij het leuk mijn mails te ontvangen net zoals honderden anderen? Schrijf je dan hier in