Met aandacht naar jezelf kijken

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Zelfkennis is écht een heel belangrijke basis voor het creëren van Jouw Nieuwe Vandaag. Want op basis van die kennis en ervaring kun je bewust kiezen voor wat jou blij maakt en daar jouw Leven (steeds meer) op afstemmen.

En er valt altijd meer te ontdekken over jezelf. Zeker als je dat met aandacht doet! Opeens zie ik regelmatig de term ‘singletasking’ voorbij komen. Grappig dat er een woord is ontstaan voor de tegenhanger van iets dat we allemaal heel veel doen, tegen beter weten in vaak.

Sinds ik regelmatig mediteer en bijvoorbeeld aan yoga doe valt mij écht op dat ik veel beter ben geworden in ‘met aandacht dingen doen’. Een expert hierin is Nicoline Smalbraak. Deze week beantwoord zij 10 vragen!

 

Het écht-lijstje van Nicoline

Yes.. Nicoline Smalbraak. Ook haar leerde ik kennen via Instagram. Wat mij betreft toch echt een mooi medium :-). Nicoline is freelance filosoof én meditatie & mindfulness trainer. En gewoon een heel leuk mens om te volgen.
Ze is voor een half jaar verhuisd naar Zuid-Afrika om daar nieuwe ervaringen op te doen en bijvoorbeeld stappen te zetten in het (eindelijk?!) opzetten van een online mindfulness training! Heel gaaf!

Aandacht, lezen, surfen en ontwikkeling zijn woorden die ik écht bij haar vind passen! Supervet dat zij meewerkt aan dit interview!

Ik kan niet anders dan jou Nico noemen, ookal ken ik je alleen online. Gelukkig heb je me toestemming gegeven ;-). Dus.. Nico. Tijd om jou wat beter te leren kennen en voor jou meteen een moment om even stil te staan bij jezelf! Daar gaan we!

 

#1 Waar kan ik jou ’s nachts écht voor wakker maken?

Je kan mij ’s nachts eigenlijk altijd wel wakker maken. Ik heb de bijzondere gave dat ik zodra ik wakker word, altijd meteen in een goede bui ben. En daarnaast de gave dat ik overal, ten alle tijden binnen een minuut in slaap val. Dus ook als je mij wakker maakt voor een klein wissewasje, is dat prima, en slaap ik daarna weer lekker door 😉

Omg… I’m so NOT with you! Heel fijn dat je altijd oke bent als je wakker gemaakt wordt en meteen weer kan slapen ook. Wie mij ‘s nachts wakker wilt maken, moet een heel goede reden hebben!

Oké meteen wat anders!

 

#2 Wat geeft jou het gevoel dat je écht Leeft?

Als ik ’s ochtends vroeg wakker word, met mijn bordje (surfplank) onder de arm naar het strand ren, en er prachtige golven binnen komen rollen. Ik hou sowieso enorm veel van het strand en van de zee, maar als er goede golven zijn, en ik het water in stap. Dan sta ik helemaal ‘aan’.

De eerste aanraking van mijn voeten met het zand, en daarna met het water van de zee… Als je soms gaat zwemmen in de zee, dan doe je er een tijdje over om ‘door’ te zijn en kan het best eventjes duren voordat je echt in zee ligt. Met een surfplank erbij, stap ik altijd stoer door, hoe koud het water ook is. Heel gek hoe iets wat je normaal laat treuzelen of tegenhoudt dan ineens helemaal niet meer uitmaakt!

Hoe dan ook, dan peddel je door de golven heen, soms ben je binnen no time achterin zee. Soms is best een gedoe als het water onstuimig is. Naar lucht happen, zout in je ogen, een bak met water in je neus, het maakt allemaal niet uit.

“Dat ongemak is peanuts vergeleken bij

hoe leuk het daarna zal zijn.”

Dan als ik de eerste golf pak, dan voel ik me on top of the world. Soms is een golf zo mooi, en zit ik er zo heerlijk op, dat ik hardop aan het juichen ben terwijl ik hem afrijd. Soms zijnde golven heel hoog en eng, en dan voel ik de angst gieren door mijn lijf. Op zulke dagen pak ik niet eens altijd een golf, maar peddel ik soms gewoon steeds heel hard de andere kant op, of trek ik me steeds terug om maar niet meegenomen te worden, haha.

Ik hou ervan. Het ongemak, de angst, de euforie… en ook de saaiheid. Soms is het lang wachten voordat er een mooie golf aankomt. Ik voel me ontzettend verbonden met de wereld, onderdeel van iets groters dan mijzelf. Ik maak niet zoveel uit daar in het water, ik heb respect voor de natuur en voor de zee. Ja, dan leef ik echt.

Zo mooi hoe jij dat beschrijft. De mindfulness druipt er van af! Bijzonder, ik begrijp je gevoel wel, die verbinding met de natuur op zo’n moment. Al heb ik zelf weinig met de zee hoor. Maar toen we in oktober in Zuid-Afrika waren zei ik nog tegen mijn Allerliefste lief toen we een paar surfers aan het bewonderen waren: “Om te kunnen surfen moet je echt één worden met de natuur. Je overgeven aan de golven, er mee samenwerken en toch ook weerstand bieden. Lijkt me echt een heel bijzonder gevoel!”. Maar toch.. Ik vind het zeg maar vooral leuk voor anderen.. 😉

 

#3 Waarvan ontspan jij écht het meest?

Van slapen. Slapen is zooooooo belangrijk. Ik las onlangs een boek, ‘why we sleep’ van Matthew Walker. Lifechanging. Ik hield al van slapen, maar het is echt nog veel en veel en veel beter en bijzonderder dan je ooit voor mogelijk houdt. Een goede tweede is meditatie. Mijn vak is natuurlijk meditatie & mindfulness les geven, dus ik weet wat de positieve effecten zijn van meditatie, en hoe goed het voor je is. Ontspanning is zeker een van de dingen die door meditatie bereikt kunnen worden, maar je hoeft niet altijd ontspannen te raken. Soms heb je je dag niet en raak je juist onrustig van mediteren.

Yes! Now you got me! Ik hou ook écht van slapen! Ik ben nu al nieuwsgierig naar dat boek!! En ja.. mediteren is vaak heel fijn, maar soms ook totaal niet. #herkenbaar

En over boeken trouwens, sinds ik jou volg op Instagram zie ik hoeveel jij leest!

 

#4 Wat is een boek dat jij écht iedereen aanraadt?

Absoluut dat boek Why we sleep van Matthew Walker. Ik ben er na het lezen nog veeeel beter in geworden om slaap prioriteit te geven en haal met gemak de 8-10 uur per nacht. En hoeveel beter je je dan voelt, hoeveel slimmer je bent, hoeveel knapper je wordt. Het is gewoon goed voor alles. Het allergrappigste uit zijn boek vond ik deze opmerking: “Al het leven op aarde heeft een slaap en waak ritme, en slapen heeft zoveel positieve effecten. Het is voor al het leven op aarde ontzettend gezond/goed. We vragen ons soms af waarom alles wat leeft slaapt, maar een betere vraag zou zijn: waarom zijn we ooit wakker geworden?”

“Daarom heb ik in een deuk gelegen.

Slapen FTW!”

Oké.. Ik ga dat boek dus meteen bestellen, want dit wil ik ook lezen! En haha die vraag.. “waarom zijn we ooit wakker geworden?” Leuke vraag voor een filosoof 😉
Ik kan eerlijk gezegd wel heel veel redenen bedenken hoor, om wakker voor te worden. Die dankbaarheid voor iedere dag die je hebt is steeds meer onderdeel van mijn Leven! Fijn gevoel geeft dat mee en helpt mij het mooiste uit mijn dag te halen. Hoe zit dat bij jou?

 

#5 Wat maakt jouw dag écht een fijne dag?

Een aandachtige dag is een fijne dag. Soms vliegen dagen voorbij en heb je het idee dat je er niet helemaal bij was. Je doet alles op de automatische piloot en bent steeds met je gedachten ergens anders. Als je soms het gevoel hebt dat de tijd te snel gaat, of dat een week binnen een vloek en een zucht voorbij is, dan is het ervaren van een aandachtige dag zo’n weldaad! Ik heb geluk, omdat ik als mindfulness trainer natuurlijk veel geoefend heb, en de trucs weet om vol aandacht te zijn in het moment, of weer in contact te komen met een aandachtige houding (maar ik loop vaak genoeg in allerlei valkuilen hoor!). Het allermooiste van aandachtige dagen is dat ze overgaan in (min of meer) aandachtige weken, aandachtige maanden, aandachtige jaren en uiteindelijk een aandachtig leven. De tijd duurt langer als je er werkelijk bij bent om alles bewust te beleven. Dus eigenlijk is mindfulness een trucje om een langer leven te hebben. Dat willen we toch allemaal? De eerste stap is om EEN moment in aandacht te zijn, dan wordt elke dag al een heel stuk fijner.

Grappig, eigenlijk is dat ene moment supergemakkelijk waar te maken. Zo simpel kan ieder begin zijn. En toch is het vaak verleidelijk om je mee te laten nemen in de waan van de dag..! Mooi wat je zegt: “een trucje om een langer leven te hebben”. Ik merk ook dat vanuit aandacht ik echt veel meer rust ervaar in m’n Leven! Door met aandacht bezig te zijn met wat ik doe, te luisteren naar een ander of met aandacht met mezelf te zijn, gaan de dingen me vaak veel fijner af en voel ik me veel rustiger en ontspannen. Dat herken jij vast!

 

#6 Welk geluid brengt jou écht tot rust?

Het geluid/gevoel van mijn ademhaling. Mijn ademhaling heb ik ALTIJD bij me. Vanaf het moment dat je geboren wordt, tot het moment dat je doodgaat haal je adem. Die ademhaling is dus je allerbeste vriend, die altijd overal bij aanwezig is en een allesbepalende rol speelt. Als je ontspannen bent adem je diep en rustig, als je een inspanning hebt geleverd adem je sneller en zwaarder, als je angst hebt, dan hou je je adem in en stokt ie, en als je zenuwachtig bent is de adem kort en oppervlakkig. Door je ademhaling goed in de gaten te houden, zoals je dat doet met je beste vriend, kan je altijd terugkeren naar de diepe en rustige ademhaling. Daardoor veranderen die emoties ook, en kan je ze een beetje beheersen. Het leukste is dat je vanzelf diep gaat ademhalen zodra je aan de ademhaling denkt. Dat is dus een mooie gewoonte om aan te leren! Je hoeft alleen af en toe te herinneren dat je ademhaalt, en binnen een paar seconden heb je hem weer gevonden, en keer je naar een ontspannen gevoel. Zo vertrouwd. Dat brengt mij tot rust.

Owja! Superrustgevend. Vanuit mijn ervaring als logopedist ben ik ook bekend met ademhalingsoefeningen enzo. Ik vind het woord ‘ademhaling’ alleen een beetje raar. Want als het goed is, als je ontspannen bent, hoef je je adem helemaal niet te ‘halen’. Juist in rust komt je adem gewoon vanzelf… Dat besef helpt mij ook heel erg als ik even gestresst ben ofzo!

Even iets heel anders nog.

 

#7 Welke taboe vind jij dat écht doorbroken mag worden?

Vrouwen (en ook mannen) poepen en laten scheetjes. Ik weet nog dat ik me vroeger weleens druk maakte als ik een nieuwe lover had en ik bleef slapen en naar de WC moest. En dan bijvoorbeeld nog nooit bij hem gepoept had. Als inhouden niet kon – en dat kan echt NOOIT want je krijgt er mega buikpijn van – dan hoopte, bidde ik dat de doortrekker het goed zou doen want god verhoede dat hij erachter zou komen! (ik geloof trouwens niet in god, maar wist even geen betere uitdrukking)

Hoeveel schaamte voelen we als mens als je ergens naar de wc gaat en de doortrekker doet het niet. Rode hoofden, afgewende blik. Soms zie je in een openbaar toilet bij iemand dat mensen kijken alsof er iets vreselijks gebeurd is. Ik voel dan altijd compassie. We zijn allemaal mensen met behoeften.

Ik heb zelf een prikkelbare darm, dus als ik moeilijk doe over de menselijke eigenschap om te ontlasten, dan betaal ik daarvoor met een flinke buikpijn, die soms wel dagen aanhoudt. Dat is het me gewoon niet waard.

Ongeveer 10 jaar geleden woonde ik eens 4 maanden in Kaapverdie en had daar een vriend. Het water was regelmatig afgesloten, omdat er altijd een watertekort was daar. Op een dag brak dat vreselijke moment aan dat ik in zijn huis was, en naar de wc moest. Het was zijn verjaardag, en heel zijn familie en al zijn vrienden waren er, en iedereen maakte van dezelfde wc gebruik EN het water was die dag afgesloten. Ik nam hem even apart en vertelde mijn probleem waarop hij moest lachen en mijn probleem met iedereen deelde:

“Don’t worry, we all poo! Just go.”

Een lichtje ging aan alsof ik me toen pas realiseerde dat ik ook maar een mens ben. Sindsdien maak ik me er nooit meer druk om. Echt een bevrijding.

Haha heerlijk dit! Hier hou ik wel van! Inderdaad.. we poepen allemaal! En hoe leuk eigenlijk dat inzicht dat die lover jou toen gaf! Gek eigenlijk hoe we daar zo’n ding van kunnen maken, terwijl het iets is dat echt heel normaal is natuurlijk.. En zeker met een prikkelbare darm kan ik me indenken dat dat een bevrijdende gedachte is!!

 

#8 Wat is één van jouw écht life changing inzichten?

We zijn maar mensen. We doen allemaal ons best, en maken allemaal (vaak onbedoeld) vreselijk stomme fouten. Het enige wat je kan doen is iedereen met compassie benaderen, inclusief jezelf. Dit inzicht gaat voor ongeveer ALLES in het leven op. Het is superbevrijdend.

Oh nog zo’n fijn inzicht en nóg een bevrijding! En herkenbaar ook, zeker dat deel van met compassie naar jezelf en alles om je heen kijken. Zeker als het om fouten gaat! Thanks for sharing!

 

#9 Wanneer ben jij écht trots op jezelf?

Als ik een plan maak, en vervolgens dat plan uitvoer, dan ben ik trots op mijzelf. Ik wil nogal eens afdwalen van mijn idee of pad, omdat ik zo ontzettend veel mensen, dingen, plekken, activiteiten in het leven interessant, mooi en/of de moeite waard vind. Daarnaast leven we natuurlijk in een wereld die een enorme aanslag doet op je aandacht. Als het mij dus lukt om een plan uit te voeren dat ik bedacht heb dan ben ik trots. Als het me daarnaast ook nog lukt om het binnen de tijd te doen die ik ervoor ingepland heb, dan kan mijn dag niet meer stuk.

Dat is zeker mooi om trots op te zijn! En hoe vet dat je nu vanuit Zuid-Afrika ook echt gestart bent met het uitwerken van je online training over mediteren! Gaaf hoor!

De laatste vraag al weer! En meteen een heel andere..!

 

#10 Welke muziek luister jij als je écht hard wilt meezingen?

Ik hou heeeeel erg van muziek meezingen. Van Reggae tot (90’s) hiphop, van popmuziek tot Indie-bandjes, klassieke aria’s, R&B, en vette houseplaten. Als ik het zo opnoem lijkt het of ik iemand ben die van alles houd, maar ik heb een hele specifieke smaak waarbij ik de liedjes die ik kies en in mijn hart sluit en het liefst heel eenkennig elke dag 1000x op repeat luister, en alle andere liedjes gewoon helemaal nooit. Ik ken dus al mijn lievelingsnummers uit mijn hoofd en zing met alles mee (ja, ook met de opera aria’s), niet iedereen (mijn zus vroeger en tegenwoordig mijn vriend) vindt dat altijd even leuk.

Haha mooie afsluiter! Getuigd ook van zelfkennis en bewust kiezen voor wat jou blij maakt! In plaats van een random speellijst opzetten gewoon lekker op repeat! Why not!

Thanks Nico, voor je mooie bijdrage!

Tof dat jij dit hele interview gelezen hebt! Laat je ons even weten wat je het leukst/ grappigst/ verrassendst/ meest inspirerend vind aan dit lijstje via de reacties hieronder?

 

Ontdek wat écht bij jou past en Leef!

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het uitvinden van jouw écht-lijstje, omdat jij eigenlijk gewoon niet goed weet wat jou nou blij maakt?
Vraag dan een gratis Nieuwe Kijk-sessie aan 
(t.w.v. €197), dan spreken we elkaar binnenkort hier even over en geef ik je meteen wat tips!
 Want ik heb daar gelukkig heel veel manieren voor die ik graag met je deel ?!

En vind jij het leuk mijn mails te ontvangen net zoals honderden anderen? Schrijf je dan hier in

2 Reacties

  1. Lydia

    Het stukje over poepen, lachen man!

    • Lanne

      Haha Lydia, ja lekker simpel gemaakt door die ex-vriend van d’r! 😉