Stress, burnout, paniek

We kennen het allemaal wel. Van jezelf of mensen uit je omgeving.
Soms hoor je mensen zeggen dat hun ziekte een cadeautje is geweest. Achteraf. Omdat je heel veel nieuwe inzichten kunt halen uit bijvoorbeeld een burnout. Daar weet Anne alles van!

Misschien is stress, burnout of paniekaanvallen niet de fijnste reden om te gaan ontdekken wat je eigenlijk écht wilt, maar wel een heel passend moment om daar meer bij stil te staan en keuzes te maken die daarbij passen.

Uit onderstaand lijstje ga jij zeker inspiratie halen voor jezelf!

 

Het ‘écht-lijstje’ van Anne

Deze week deelt Anne van Anneneijnens.nl haar lijstje met ons. Anne heb ik leren kennen via Facebook. Daar heeft Anne een mooie community opgezet, Inner World Travelers. Anne is onlangs een paar weken op Bali geweest. Een leuke Tilburgse met een mooie missie de wereld een beetje mooier te maken door jou dichter bij jezelf te brengen. Hier komt haar écht-lijstje! Laat je inspireren!

 

#1 Wat geeft jou het gevoel dat je écht Leeft?

Jarenlang raakte ik helemaal in paniek bij de gedachte dat ik niet echt leefde en in een droom zat. Ik was bang voor de dood en dat het leven helemaal geen zin had. Gelukkig maak ik nu geen keuzes meer vanuit deze angst. Ik ben me nu heel bewust van mezelf en probeer van elk moment te genieten. Ik ben dan ook helemaal gelukkig als ik in de flow zit, alles opeens op zijn plek valt en ik goed aanvoel wat ik zelf wil en nodig heb. Toen ik in Bali was, hadden we een klein scooterongeluk. Het mooie was dat ik een paar minuten voordat het gebeurde me heel vreemd voelde en dacht dat ik van de scooter ging afvallen. Wat even daarna ook echt gebeurde… Gelukkig niets ernstigs, maar ik moest huilen en lachen tegelijkertijd. Huilen van de pijn en lachen omdat ik het zo bijzonder vond dat ik het voelde aankomen. Dat helemaal in contact staan met jezelf en het universum, dat gevoel dat je onderdeel bent van iets groters en dat gebeurtenissen ‘toevallig’ op je pad komen, dat geeft me het gevoel dat ik écht leef.

 

 

#2 Welke geur trek jij écht niet?

De geur van sigaretten! Ik kan echt niet tegen sigarettenrook, bah. Nu zul je misschien denken: die heeft nog nooit gerookt, maar dat is niet waar. Tijdens het eerste jaar van mijn studie journalistiek heb ik een paar weken gerookt, voornamelijk omdat ik zelf niet lekker in mijn vel zat. Echt lekker heb ik het nooit gevonden, het was meer het onderdrukken van sombere gevoelens en ik voelde me altijd net alsof ik stoned was als ik een sigaret had gerookt. Toen er later in cafés het rookverbod werd opgelegd, vond ik dat ook helemaal niet erg.

“Liever een scheet ruiken
dan een sigaret, haha”

Ik heb trouwens sowieso echt te doen met mensen met een verslaving, zoals roken, alcohol of overmatig eten. Ik kan daar echt boos om worden, dat daarmee vaak gevoelens worden weggestopt en dat die persoon niet eerlijk naar zichzelf durft te kijken. Want ook ik pak weleens chocola omdat ik niet lekker in mijn vel zit, maar vaak ga ik dan wel ten rade waarom ik iets eet en welk gevoel ik daarmee probeer te krijgen of juist weg te drukken.

 

#3 Wat vond je vroeger heel stom maar nu écht leuk?

Ik vond het vroeger echt verschrikkelijk om impulsieve acties te ondernemen. Als je me toen had gevraagd om bijvoorbeeld ’s avonds naar de film te gaan of mijn plannen voor het weekend te wijzigen dan ging ik helemaal flippen. Dan raakte ik in paniek. Ook als we op vakantie gingen, was ik degene die van tevoren alles ging uitdenken en lijstjes maakte wat we wanneer konden doen. Ik kon niet zo goed tegen verandering en wilde altijd weten wat er zou gaan gebeuren, een beetje een control freak. Dit was vooral in een stressvolle periode en na mijn burn-out heb ik echt geleerd om flexibeler in het leven te staan. Dat als je doet wat goed voelt, waar je zin in hebt, dat er dan veel mooiere dingen op je pad komen dan je je had kunnen bedenken. En dat het prima is als je niet van tevoren weet hoe het gaat lopen, dat het juist leuk is om verrast te worden en in te spelen op hoe je je op dat moment voelt. Dat het dan gaat stromen en er opeens allemaal ‘toevalligheden’ gebeuren. Daar kan ik echt heel erg van genieten. Nu ben ik juist degene die tijdens de vakantie zegt: we hadden gepland om een dagje weg te gaan, maar ik ben eigenlijk zo moe, zullen we lekker in ons hotel bij het zwembad gaan chillen?

 

#4 Wat is één van jouw écht life changing inzichten?

Ik zag mezelf altijd als iemand die van alles kan en leuk vindt. Nooit had ik het gevoel dat iets echt helemaal mijn ding was of dat er een rode draad in mijn leven was. Ik was op zoek naar dat ene ding in mijn leven waarop ik me helemaal kon focussen. Anne, het manusje van alles. Die journalistiek studeerde, een eigen videoproductiebedrijf had, een theemerk opzette, bij de bibliotheek werkte, tienduizend baantjes had gehad. Toen ik vorig jaar terugkeek naar alles wat ik had gedaan, waar ik plezier in had en wat me echt blij maakte, zag ik opeens dat er een rode lijn in zat! Dat het niet allemaal los flarden waren, van alles een beetje, maar dat er echt een kapstok was. Dat ik al van jongs af aan geïnteresseerd was in hoe anderen de wereld zien, dat ik oog voor detail heb, graag connectie met anderen maak, enthousiast en optimistisch ben en houd van avontuur en reizen. Dat was het moment waarop voor mij alle puzzelstukjes in elkaar vielen en dat is waar ik nu anderen ook mee ondersteun en in aanmoedig. Om helemaal te gaan staan voor de persoon die je bent. En dat je niet perse één ding hoeft te doen of te zijn, maar dat het gaat om jouw boodschap en het verhaal dat je vertelt.

 

#5 Waar heb jij voor het laatst écht hard om gelachen?

Om de foto die is gemaakt tijdens een ritje met mijn man in de glijbaan in een waterpark in Bali! We zaten samen in zo’n dubbele zwemband, ik voor en hij achter. De waterglijbaan ging eerst heel rustig en paar bochtjes om, maar daarna werd je in een soort schans gelanceerd. Keihard naar beneden, een schans op en dan keihard achteruit het water in. Tijdens de vrije val is de foto gemaakt en het gezicht van mijn man is onbetaalbaar. Alsof hij doodsangsten uitstaat! We hebben er later samen superhard om gelachen en ook als ik er nu aan terugdenk, krijg ik weer een lach op mijn gezicht.

 

#6 Welke video kun jij écht blijven kijken?

De afleveringen van Kinderen voor Kinderen! Vroeger was Kinderen voor Kinderen echt een verhaal, een soort film, met allemaal liedjes tussendoor. Ik herinner me nog een keer dat ik na een avondje stappen als tiener helemaal down thuis kwam omdat ik mijn ex-vriendje had gezien in de kroeg en dat ik toen om mezelf op te vrolijken Kinderen voor Kinderen 13 ging kijken. ‘Lariekoek en apenkool’, ‘Vuur en vlam’ en ‘Ik ben altijd alles kwijt’, ik kan ze nog zo meezingen. Ik heb vroeger trouwens ook eens een brief geschreven om auditie te doen voor Kinderen voor Kinderen, maar ik werd afgewezen omdat ik in het zuiden van Nederland woon (en ik kan eigenlijk ook echt niet zingen, haha).

 

#7 Hoe vaak/ in welke situatie sta jij stil bij wat jij écht wilt?

“Ik ben me heel bewust van welke keuzes ik maak
en of ik me ook goed voel bij die keuzes”

Soms zelfs zo vaak dat ik juist helemaal in de war raak van mijn eigen gevoelens en gedachtes en ik niet meer weet wat ik nou écht wil en wat ik denk dat ik wil. Wat ik doe als ik het allemaal even niet meer weet? Afstand nemen, iets leuks gaan doen en er oké mee zijn dat het nu zo is. Vaak komt dan op een ontspannen, onverwacht moment een heel goed idee of de oplossing voor mijn probleem naar boven. Bijvoorbeeld als ik onder de douche sta, op de wc zit, mijn tanden poets of aan het koken ben. Als ik dus even niet meer weet wat ik moet doen en of ik iets wel of niet wil, ga ik even chillen en vertrouw ik erop dat als het zover is ik vanzelf wel weer voel of doorkrijg wat ik moet doen.

 

#8 Wat heb jij écht nodig als jij geirriteerd bent?

Als ik niet lekker in mijn vel zit (bijvoorbeeld als ik ongesteld ben of een vervelende opmerking heb gekregen op social media) dan heb ik een dikke knuffel van mijn man nodig die tegen me zegt dat ik even lekker tijd voor mezelf moet nemen. Ik heb dan een soort ‘toestemming’ nodig van iemand anders om helemaal tot rust te mogen komen en dat het oké is dat ik me zo voel. Mijn ultieme ontspanning is in bad zitten met een fijn boek, een kop lekkere kruidenthee en een stukje super pure chocola. Daarna voel ik me meestal weer in touch met mezelf en ben ik een stuk gezelliger en liever (voor mezelf en voor anderen).

 

#9 Wat vind jij écht lekker als ontbijt?

Ik vind een warme salade of soep als ontbijt echt super lekker! Het liefste met weinig koolhydraten en suiker en veel vetten, daar ga ik ’s ochtends het beste op. Mij maak je echt niet blij met een schaaltje yoghurt met fruit. Dan ben ik meteen moe, heb ik buikpijn en heb ik de hele dag honger. Nee, liever een kopje zelfgetrokken kippenbouillon of boerenkool/andijvie/broccoli salade met een stukje vlees. Dat vind ik écht lekker! O en als het zou kunnen ook een glas verse gember-citroen thee én kokoswater. Mmmmm!

#10 Welke wijze les deel jij écht heel graag met andere mensen?

Dat je mag kiezen voor waar jij gelukkig van wordt, waar jij energie van krijgt, waar jij je goed bij voelt. In the end gaat het allemaal om dat jij een gelukkig leven leidt, dat je een gelukkig mens bent. Niemand heeft iets aan die gestresste jij die geen tijd heeft voor anderen, zichzelf constant wegcijfert, geen zelfvertrouwen heeft en niet haar talenten met de wereld deelt. Het is toch super zonde als je op je 80e terugkijkt naar je leven en denkt: o, had ik die grote droom maar waargemaakt. Waarom heb ik me laten tegenhouden door anderen? Waarom dacht ik dat ik het niet kon? Waarom zag ik niet in dat alles waar ik naar op zoek was al in mezelf zat? Ik geloof dat als jij doet wat voor jou makkelijk gaat, wat lekker voelt, dat dit zowel voor jezelf als voor de personen in je omgeving het beste is. Je hoeft niet eerst nog een cursus te doen, boeken te lezen, meer ervaring op te doen om te laten zien en te bewijzen dat je goed genoeg bent. Jij bent al bijzonder, gewoon de persoon die je nu bent.

 

Ontdek wat écht bij jou past en Leef!

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het uitvinden van jouw écht-lijstje, omdat jij eigenlijk gewoon niet goed weet wat jou nou blij maakt?
Vraag dan een gratis Nieuwe Kijk-sessie aan 
(t.w.v. €197), dan spreken we elkaar binnenkort hier even over en geef ik je meteen wat tips!
 Want ik heb daar gelukkig heel veel manieren voor die ik graag met je deel ?!

En vind jij het leuk mijn mails te ontvangen net zoals honderden anderen? Schrijf je dan hier in

0 reacties