“… Als ik jou niet had”, zei hij liefdevol.
“Dan had ik jou ook niet en waren wij ons niet”, was haar antwoord.

Twee gelukkige mensen, zo gelukkig dat ze niet zonder elkaar zouden willen leven.
Tegelijkertijd geloof ik, dat wanneer deze mensen niet samen zouden zijn, zij beiden minstens zo gelukkig zouden kunnen zijn met een ander.

Geluk zit namelijk in jezelf. Gelukkig word je niet door die ander, gelukkig word je door gelukkig te zijn met jezelf. Vanuit dat geluk, geloof ik dat je een nog gelukkiger samenzijn kunt hebben. Ik geloof in liefde.

Vanuit die liefde, geloof ik dat binnen iedere gezonde relatie, voor beiden ruimte is om te groeien, te ontwikkelen, jezelf te zijn en nog meer te worden. Soms is dat je leven lang met eenzelfde allerliefste lief, soms heb je daar verschillende liefste’s voor nodig.

Dat ik denk dat je met meerdere mensen gelukkig zou kunnen zijn of dat er voor één mens meerdere liefste’s kunnen zijn, doet voor mij niets af aan de liefde die ik voel voor mijn allerliefste lief. Want ik hou van hem en kies er iedere dag opnieuw voor om bij hem te zijn, omdat ik daar het gelukkigst van word. Dat vind ik mooi aan liefde, als je je beseft dat jouw relatie, zowel die met je allerliefste lief als met je vrienden, iedere dag opnieuw een keuze is. Dat je er voor kunt kiezen samen te zijn en te blijven, het zo te laten zoals het is. En dat je ervoor kunt kiezen dit samenzijn te veranderen, intenser te maken, of te beëindigen.

“…Als ik jou niet had”, zei hij liefdevol.
“Dan had ik jou ook niet, en waren wij ons niet”, was haar antwoord.
“Dan hadden wij beiden onze eigen, andere weg naar liefde gevonden.
Maar dan misten wij de mooie ervaring die onze relatie is, deze mooie ervaring die mij nog gelukkiger maakt. Die ervaring, met jou als mijn allerliefste lief, die ik niet zou willen missen, dat is waarom ik iedere dag opnieuw kies voor het samenzijn met jou.”, vulde zij haar antwoord liefdevol en vastberaden aan.

Heb Lief en Leef!