Vrijheid.
Vrijheid is een belangrijk thema in mijn leven. Ik hou van vrijheid. Vrijheid in mijn werk, in mijn dagelijks leven, vrijheid op financieel vlak, vrijheid om te zijn wie ik ben en vrijheid om te zeggen en doen wat ik wil. Naast vrijheid hou ik ook van verbondenheid. Een band met de mensen om me heen, liefde voor de natuur en misschien het allerbelangrijkst, in vrijheid verbinding met mezelf. Hoe vaag dat ook klinkt, misschien. 

Vrijheid.
Ik woon in een vrij land en ben geboren in een vrij land. Ik ben vrij om te zeggen wat ik vind. Vrij om te zijn met wie ik wil. Vrij om te trouwen als ik dat wil. Vrij om te reizen naar waar ik wil. Vrij om te studeren wat ik wil. Vrij om te dragen wat ik wil en vrij om op internet te zetten wat ik wil.
Ik ben nog meer vrij. Vrij van mijn baan en vrij van de noodzaak hier direct een nieuwe betaalde baan voor in de plaats te zoeken. Vrij om te doen wat ik het liefst wil. Vrij om te zijn wie ik ben.

Vrijheid.
Heb ik veel – of zelfs nóg  meer – geld nodig om me financieel vrij te voelen? Heb ik toestemming nodig om me vrij te voelen te gaan waar ik wil of te doen en zeggen wat ik wil? Heb ik een specifieke baan of juist géén baan nodig om me vrij te voelen op internet te delen wat ik wil? Moet mijn allerliefste lief en ik altijd een duo blijven in plaats van ons leven te delen met een kleine combi van ons, om mij vrij te voelen? Heb ik mijn ontslag nodig om mij vrij te voelen? Moet ik eigen baas zijn om mij vrij te voelen? Heb ik nieuwe kennis nodig om mij vrij te voelen?
Komt deze vrijheid onder één of misschien al die voorwaarden?
Nee. Vrijheid zit niet in geld, toestemming of aansporing van een ander, nóg meer studeren, het wel of niet hebben van kinderen of een baan. Vrijheid komt niet door het wel of niet hebben van een smartphone of Facebook.
Vrijheid zit in mij. Vrijheid zit in het besef dat vertrouwen tot vrijheid leidt. Vrijheid zit in het oordeelloos naar de wereld kijken. Vrijheid zit in het geloof dat loslaten tot groei leidt en vrijheid zit in de overtuiging dat vrijheid in welk opzicht dan ook, goed voor je is.

En natuurlijk, begrijp me niet verkeerd! Geld is belangrijk, dat is het ook zeker voor mij. Ik hou van geld en nog meer van geld uitgeven. En stabiliteit in inkomen is een fijn gegeven, maar wachten op het moment dat ik genoeg geld heb en wachten met doen wat ik écht wil, tot het juiste moment, geven mij in ieder geval geen vrijheid. Want wanneer komt dat juiste moment?
Vrijheid vind ik in mijn mindset.
Vrijheid is lef en lef is Leven!

Voel je vrij en Leef!


N.B. Met mijn ontmoetingen met vele vluchtelingen tijdens de  Zweedse lessen, is het besef van het gebrek aan vrijheid en het ontbreken van vrede alleen maar groter geworden. Uiteraard gun ik iedereen veiligheid en geborgenheid om zich vrij te kunnen voelen, los van iedere mindset. Ik hoop van harte dat de mensen die deze ‘basis vrijheid’ missen deze zo snel mogelijk vinden of geboden krijgen. Ik doe daar aan wat ik nu kan doen, door contact met ze te maken, ze hulp te bieden, te kletsen in een mengelmoes van Engels, Zweeds, Nederlands en Arabisch. En het klinkt cliché, maar het is waar: Een lach zegt soms meer dan 1000 woorden.