“Wat is jouw passie?” Ik hou van woorden, van taal, van schrijven. Met het ene woord heb ik meer dan met het andere woord. Passie is voor mij ook zo’n woord. Ik gebruik dat woord ook niet vaak. Niet omdat ik de betekenis niet begrijp of voel, maar ‘gewoon’ omdat het niet mijn woord is. Toch weet ik wat mijn passies zijn.
Een van mijn passies is taal. Ik hou van mooie zinnen formuleren, van dichten, van spelen met woorden, van voelen met woorden. Een andere passie is het motiveren en inspireren van anderen. Ik hou van nieuwe dingen bedenken, nieuwe manieren, nieuwe inzichten vinden en ik hou er nog meer van dit met anderen te delen. Hen te inspireren na te gaan hoe zij zelf in deze situatie staan en hier indien zij die behoefte of noodzaak voelen daar wat aan te veranderen, ook echt in actie te komen. Een passie die daar bij aansluit is mijn liefde om mensen te helpen. Een vage uitdrukking misschien, maar voor mij wel een belangrijke drijfveer in het vormgeven van mijn leven. 

Nu ik op papier weer een paar keer het woord passie heb gebruikt, voel ik nog steeds dat dat woord het voor mij niet helemaal is. Niet erg, want ik denk dat die letterlijke betekenis van dat woord, ook anders te verwoorden is.
Voor mij betekent passie namelijk doen waar ik van houd. Doen waar ik écht heel blij van word. Datgene doen waarvan ik een glimlach op mijn gezicht krijg als ik er alleen al aan denk. En als ik het er over heb, of er over schrijf,voel ik me oprecht blij, enthousiast, energiek en dan straal ik.
Zo heb ik nog veel meer dingen waar ik héél blij van word. Een paar van die dingen zijn zelfs zó belangrijk voor mij dat ik niet meer zonder wil. Bijvoorbeeld iets kleins als heerlijke verse thee drinken, omdat ik daar écht blij van word. Of mezelf de tijd gunnen te lezen, omdat ik leergierig ben en lezen me rust en ontspanning geeft
.
Zo zijn er ook dingen waar ik heel blij van word, maar die niet bepalend zijn voor mijn dagelijks leven, in ieder geval niet letterlijk. Bijvoorbeeld reizen. Ik word heel blij van reizen, verre reizen, nieuwe culturen, nieuwe mensen, de zon, het lekkere eten. Maar dat is niet iets wat ik iedere dag nodig heb.

Ik heb geen passie voor treinen, horeca, paarden of wat dan ook. Dat zijn misschien nog passies waarbij je een duidelijk beroep zou kunnen bedenken (conducteur, machinist, treinenbouwer, barman, eigenaar van een restaurant, kok, paardenmenner, eigenaar van een manege, paardentrainer, you name it).
Maar hoeveel mensen hebben helemaal niet zo’n duidelijk beeld van waar ze écht heel blij van worden, wat hen écht gelukkig maakt, laat staan dat ze zich kunnen voorstellen dat hun leven daarmee gevuld is (qua werk én privé).
Ik weet dat het kan en dat is heerlijk. Dat gun ik iedereen!

Ben jij daar nog niet helemaal, maar wil je daar wel naartoe??
Ga bij jezelf na wat jouw passie is, waar jij écht blij van wordt, waar jij van houdt, waar jij van straalt. En kies ervoor daarnaar te Leven!, omdat het Leven! dat waard is!

Durf te ontdekken en Leef!

Vraag nu een Nieuwe Kijk-sessie aan als jij deze vraag ook écht wilt beantwoorden. Heb jij al een tijdje het gevoel er meer uit te willen halen, omdat je voelt dat er meer in zit? Of voel jij dat het tijd is meer te gaan ‘doen wat jou écht blij maakt’, kom op en ga voor die gratis sessie (t.w.v. €197,-). 

En vind jij het leuk mijn mails te ontvangen net zoals honderden anderen? Schrijf je dan hier in