Verklaring voor de stilte

Zo! Het was even stil qua blogs! Op instagram ben ik wel actief geweest trouwens.
Het was wat rustiger omdat ik samen met mijn Allerliefste Lief op vakantie ben geweest naar Zuid-Afrika. Twee supervette weken!! Zelf met de auto door het Krugerpark rijden en de gaafste dieren spotten. Hoe vet! En daarna meer in het zuiden honderden kilometers afgelegd om uiteindelijk in Kaapstad te eindigen.

Jee! Wat kunnen die dieren indrukwekkend zijn van zo dichtbij. Neushoorns, nijlpaarden, leeuwen, wilde honden, krokodillen, olifanten, giraffen, buffels, heel veel vogels, rendiersoorten, apen en nog zoveel meer! Echt heel gaaf!

Wegen berijden waarop je wel een uur lang niets of niemand tegenkomt. Verkeersborden met “Pas op voor overstekende nijlpaarden”. En een voor ons supergrappige taal, die we soms echt konden verstaan en soms meer op iets onverstaanbaars Afrikaans leek dan iets dat met Nederlands te maken kon hebben.

Indrukwekkende reis

We hebben supermooie mensen ontmoet en inspirerende gesprekken gevoerd. Want naast dat in Zuid-Afrika heel veel mooie dieren te zien zijn en de natuur echt geweldig is, heeft het land ook een heel andere indruk op me gemaakt.

De gesprekken die we voerden, zowel met blanke Zuid-Afrikanen als donkeren, bleek dat de eenheid qua huidskleur nog ver te zoeken is. Apartheid is dan wel officieel afgeschaft, maar in werkelijkheid was het op sommige plekken zeker nog voelbaar.
En tuurlijk, ook in Nederland en Zweden is heus nog sprake van ongelijkheid qua huidskleur, maar naar mijn idee beduidend minder dan ik in Zuid-Afrika ervaren heb.

Het wantrouwen en soms zelfs neerbuigendheid waarmee de Zuid-Afrikanen over én naar elkaar spreken was soms bizar om te horen. Best indrukwekkend vond ik dat.

Koffie in de hemel

Net zoals het feit dat we een geweldig gesprek hadden in Heaven. Een piepklein koffiezaakje in de ingang van een kerk, midden in Kaapstad. We raakten aan de praat met drie jongens van rond de 30. Eén van hen was de kersverse eigenaar van zijn eerste eigen koffiezaak. Hij was z’n hart achterna gegaan. Een tijd gewerkt op een kantoor, maar hij merkte dat hij daar niet gelukkig van werd. Via een korte omweg kreeg hij de kans een klein barretje te plaatsen in de ingang van de kerk waar hij regelmatig heen ging om te bidden. Een stoere jonge gast met dreads tot bijna op z’n kont ?.

Dat was waar hij blij van werd, koffie maken, in gesprek raken met klanten en dat in een toffe omgeving. We praatten over hoe ik mijn bedrijf startte, over hoe zij de apartheid nog dagelijks ervaren en de problemen in hun land en die in Nederland.

Relativeren to the max

Die problemen zette me ook weer aan het denken. Zo bizar hoe aan de ene kant van de wereld schoon drinkwater, armoede en criminaliteit een groot probleem kunnen zijn en hoe aan de andere kant van de wereld jonge mensen burnouts krijgen, ontevredenheid groot is en zelfs het woord ‘bore out’ bestaat.
Toen we dat bespraken vielen zij bijna van hun stoel. Zo’n rijk land! Gratis (basis)onderwijs voor iedereen. Een sociaal vangnet als je ontslagen wordt. Goede zorgvoorzieningen. En Dan nóg ongelukkige mensen?! Hoe dan?!

En dus was de conclusie: Geld maakt niet gelukkig. Het maakt het Leven gemakkelijker in veel gevallen, maar het geeft geen garantie. Eindconclusie: wees dankbaar voor wat je hebt, de kansen die je krijgt en investeer actief in je eigen geluk!

#100dagendankbaar

Mijn gevoel van dankbaarheid voor wat ík allemaal heb, kan, mag, doe en beleef werd weer even ontzettend versterkt! Want ja, de vrijheid die ik elke dag ervaar, de luxe van schone kleding, gezond en lekker eten, kunnen reizen, me omringen met fijne mensen… Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Om dat gevoel te versterken bij mezelf, maar ook bij anderen, ben ik 1 november gestart met het delen van 100 foto’s op Instagram waarmee ik mijn dankbaarheid uit. Hiervoor gebruik ik #100dagendankbaar. Voor mij een mooie manier om 2017 positief af te sluiten en 2018 met nog meer inspiratie te starten. Hoe vet! En superleuk, er doen al heel wat mensen met me mee! Ieder op z’n eigen manier.

Heel gaaf als jij ook mee wilt doen! Het is aan jou of je dit op Instagram, Facebook of waar dan ook deelt, of dat je gewoon iedere dag voor jezelf opschrijft waarvoor jij dankbaar bent.
Je zult merken dat je na een paar dagen al niet meer kunt kiezen, en dat je steeds meer hebt om dankbaar voor te zijn. Heel mooie ervaring!
Doe jij mee?

Voel je dankbaar en Leef!

Denk jij: Ja leuk al die dankbaarheid, maar ik zie het ff niet. Vraag dan een gratis Nieuwe Kijk-sessie aan (t.w.v. €197), dan spreken we elkaar binnenkort hier even over en geef ik je meteen wat tips! Want ik heb daar gelukkig heel veel manieren voor die ik graag met je deel ?!

En vind jij het leuk mijn mails te ontvangen net zoals honderden anderen? Schrijf je dan hier in